Billedvejledning

Til hver artikel, kronik eller andet skriftligt indlæg ønskes der 1-3 billeder. Vi kan ikke garantere at der bliver plads til dem alle, så skriv gerne hvilke billeder der ønskes prioriteret i bladet. Alle billeder trykkes i sort/hvid.

Med hensyn til ophavsrettigheder er det meget vigtigt at indsenderen selv undersøger om billederne er ophavsbeskyttede eller ej. Det mest optimale er at tage billederne selv eller at få samtykke af fotografen eller kunstneren til at bruge billedet. I de fleste tilfælde er dette dog ikke muligt, og der vil vi anbefale at søge i wikimedias database over ikke beskyttede billeder: http://commons.wikimedia.org/wiki/Main_Page Her kan langt de fleste nemlig sagtens trykkes i publikationer som Passé.
Billeder skal ikke indsættes i selve artiklen, men vedhæftes i mailen til Passé som seperate jpg filer
Til alle billeder ønskes en kort (1-2 sætninger) billedetekst og kildehenvisning, evt: “Foto: Mads Pedersen” eller “Foto: Wikimedia commons” Skriv disse bemærkninger, samt hvilke kommentarer der hører til hvilket billede, til sidst i artiklen, og layoutafdelingen sørger for at få dem placeret under billederne.

 

Billedekvaliteten er meget vigtig. Optimalt skal billederne være i 300 DPI (dots per inch), men hvis billederne har store dimensioner kan lavere også gå an.
Du kan tjekke opløsningen (DPI) ved at højreklikke på billedet og derefter klikke på ‘egenskaber’, under fanen ‘Detaljer’ scroller du ned til ‘billede’ Hvor der er oplyst billedets dimensioner og DPI opløsning. 72 DPI er absolut minimumsopløsning! Jo større DPI, jo mindre dimensioner kræves, og omvendt.
Foreksempel: Til et billede i 150 dpi er dimensionerne 1000x 630 pixels ganske udmærket. Til et billede i 72 dpi er 1000 pixels derimod ikke nok, og dimensionerne skal op på i hvert fald 2000 pixels på den ene side.
Wikimedia commons har billedfiler der er passede til tryk i langt de fleste tilfælde, derfor anbefaler vi at du udelukkende søger billeder fra nettet dér. Billederne skal downloades fra siden og sendes ind til Passé i en seperat fil.
Alle billeder, tegneserier, malerier, logoer osv. trykkes i sort/hvid. Du behøver ikke indsende billedet i sort/hvid, vi skal nok sørge for at konvetere det.

Originale tegninger og malerier:
Ønsker du at indsende helsides grafisk materiale skal det naturligvis passe til Passés dimensioner. Et billede/tegneserieside kan på tryk fylde maksimalt 20×20 cm, det svarer til 2362×2362 pixels. Du kan godt indsende materiale i større dimensioner fx. 50×50 cm, så længe de svarer til hinanden: 30×50 cm går derfor ikke, hvis siden er beregnet til at dække en hel enkelt side i Passé. Hvis dit materiale ikke skal/kan fylde en hel side modtager vi det gerne og finder en plads til det, eventuelt sammen med andre kreative indsendelser.
Opløsningen skal gerne ikke være under 300DPI. Scan dit materiale ind med en scanner, og undgå mobil billeder- de bliver skæve og kontrasten forringes meget nemt!
For tegneserier skal håndskriften være let læselig og her er computerskrevet tekst næsten altid at foretrække. Arbejd med seriens narrativ, sådan at den er let forståelig og tilgængelig for læseren (ligesom hvis det var en almindelig artikel du arbejdede med).
Vi trykker kun originalt materiale, det går altså ikke at finde satiretegninger o.a på nettet. Du skal selv eller i samarbejde med nogen andre som har samtykket til brugen af materialet, have udført det kreative.
Desuden skal du være parat til at arbejde med dit indlæg ligesom hvis du havde indsendt en artikel (fx. sørge for bedre indscanning eller rette til i dimensionerne).

Du er meget velkommen til at spørge hvis du er i tvivl om noget på tidsskriftetpasse@gmail.com

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.